პროექტის მთავარი იდეა :
სწორი კვების დამკვიდრება მოზარდ თაობაში
ჯანსაღი ცხოვრების წესის განვითარება
სწრაფი კვება და ჯანმრთელობა
პროექტის აქტუალობა :
რა ზიანს გვაყენებს სწრაფი კვების პროდუქტები ?
დღეისათვის პრობლემატურია ჭარბწონიანობა, რომელიც ხშირ შემთხვევაში გამოწვეულია სწრაფი კვბის ობიექტების პროდუქტების მოხმარებით. გარდა ჭარბწონიანობისა,მასში შემავალი კარცენოგენული ნივთიერებები იწვევს სხვადასხვა დაავადებებს. საქართველოში სწრაფი კვების ობიექტები საკმაოდ არის მომრავლებული, ამიტომ მიმაჩნია, რომ ამ პროექტის განხორციელება საკმაოდ აქტუალურია.
პროექტის მიზნები
მოსწაავლე ხვდება მის დადებით და უარყოფით მხარეებს.
განსაზღვრავს მის მნიშვნელობას ადამიანის ჯანმრთელობასა და ცხოვრების რიტმში.
“კვება”… როცა ეს სიტყვა გვესმის, შეიძლება წინადადების გაგრძელება აღარც მოვისმინოთ. ჩვენი კვება უმეტესად იმდენად ინსტინქტურია, რომ არ ვაქცევთ ყურადღებას რას, როდის და რა რაოდენობით ვჭამთ. თუმცა, კვება უმნიშვნელოვანესია. ჯანმრთელობის მნიშვნელობაზე ლაპარაკი ალბათ ზედმეტი იქნება და ამიტომ ჯობია პირდაპირ ვთქვათ, რომ მის შესანარჩუნებლად ყველაზე მნიშვნელოვანი სწორედ კვებაა. ვერანაირი ვარჯიში, სუფთა ჰაერი და მშვიდი ცხოვრება ჯანმრთელობაზე დადებით გავლენას ვერ მოახდენს, თუ ამ ყველაფერს არ ერთვის სწორი კვება. ეს ორი სიტყვა მარტივი დასამახსოვრებელი და გამოსათქმელია, მაგრამ შესასრულებლად რთულია. იმისთვის, რომ ადამიანმა სწორად იკვებოს, ყურადღება, ნებისყოფა და გარკვეული ცოდნაც სჭირდება. აქ მნიშვნელოვანია არა მარტო ის, თუ რას ვჭამთ, არამედ ისიც, თუ რა დროს ვჭამთ, რა რაოდენობით ვჭამთ, რა თანმიმდევრობით ვღებულობთ საკვებს, ხილს, სასმელს. მნიშვნელოვანია იმის გათავისება, რომ რაც უნდა ჯანსაღი საკვები მივიღოთ, თუ ამას სათანადო დროს და სათანადო წესით არ გავაკეთებთ, არანაირი შედეგი არ გვექნება. ასევე ძალიან მნიშვნელოვანია, ვიცოდეთ ჩვენი ორგანიზმის თვისებები, თავისებურებები და ამის შესაბამისად მივიღოთ ის (შეძლებისდაგვარად), რაც ყველაზე მეტად გვარგებს, რა თქმა უნდა, ზომიერი რაოდენობით.
მონაწილეთა ასაკი :
(15- 17 წლები) “კვება”… როცა ეს სიტყვა გვესმის, შეიძლება წინადადების გაგრძელება აღარც მოვისმინოთ. ჩვენი კვება უმეტესად იმდენად ინსტინქტურია, რომ არ ვაქცევთ ყურადღებას რას, როდის და რა რაოდენობით ვჭამთ. თუმცა, კვება უმნიშვნელოვანესია. ჯანმრთელობის მნიშვნელობაზე ლაპარაკი ალბათ ზედმეტი იქნება და ამიტომ ჯობია პირდაპირ ვთქვათ, რომ მის შესანარჩუნებლად ყველაზე მნიშვნელოვანი სწორედ კვებაა. ვერანაირი ვარჯიში, სუფთა ჰაერი და მშვიდი ცხოვრება ჯანმრთელობაზე დადებით გავლენას ვერ მოახდენს, თუ ამ ყველაფერს არ ერთვის სწორი კვება. ეს ორი სიტყვა მარტივი დასამახსოვრებელი და გამოსათქმელია, მაგრამ შესასრულებლად რთულია. იმისთვის, რომ ადამიანმა სწორად იკვებოს, ყურადღება, ნებისყოფა და გარკვეული ცოდნაც სჭირდება. აქ მნიშვნელოვანია არა მარტო ის, თუ რას ვჭამთ, არამედ ისიც, თუ რა დროს ვჭამთ, რა რაოდენობით ვჭამთ, რა თანმიმდევრობით ვღებულობთ საკვებს, ხილს, სასმელს. მნიშვნელოვანია იმის გათავისება, რომ რაც უნდა ჯანსაღი საკვები მივიღოთ, თუ ამას სათანადო დროს და სათანადო წესით არ გავაკეთებთ, არანაირი შედეგი არ გვექნება. ასევე ძალიან მნიშვნელოვანია, ვიცოდეთ ჩვენი ორგანიზმის თვისებები, თავისებურებები და ამის შესაბამისად მივიღოთ ის (შეძლებისდაგვარად), რაც ყველაზე მეტად გვარგებს, რა თქმა უნდა, ზომიერი რაოდენობით.
ვადები/ხანგლივობა: ( 3 -4 კვირა)
ამ პერიოდის განმავლობაში მოსწავლეები ეცნობიან სხვადასხვა სწრაფი კვების ობიექტებს და მათ მომზადებულ პროდუქტს . ასევე აკეთებენ გამოკითხვის სტატისტიკურ მონაცემებს სხვადასხვა ასაკის ადამიანთა თანაბარ რიცხობრიობაში.სვავენ კითხვას : თუ რა ზიანს აყენებს სწრაფი კვება ჩვენს ჯანმრთელობას?“კვება”… როცა ეს სიტყვა გვესმის, შეიძლება წინადადების გაგრძელება აღარც მოვისმინოთ. ჩვენი კვება უმეტესად იმდენად ინსტინქტურია, რომ არ ვაქცევთ ყურადღებას რას, როდის და რა რაოდენობით ვჭამთ. თუმცა, კვება უმნიშვნელოვანესია. ჯანმრთელობის მნიშვნელობაზე ლაპარაკი ალბათ ზედმეტი იქნება და ამიტომ ჯობია პირდაპირ ვთქვათ, რომ მის შესანარჩუნებლად ყველაზე მნიშვნელოვანი სწორედ კვებაა. ვერანაირი ვარჯიში, სუფთა ჰაერი და მშვიდი ცხოვრება ჯანმრთელობაზე დადებით გავლენას ვერ მოახდენს, თუ ამ ყველაფერს არ ერთვის სწორი კვება. ეს ორი სიტყვა მარტივი დასამახსოვრებელი და გამოსათქმელია, მაგრამ შესასრულებლად რთულია. იმისთვის, რომ ადამიანმა სწორად იკვებოს, ყურადღება, ნებისყოფა და გარკვეული ცოდნაც სჭირდება. აქ მნიშვნელოვანია არა მარტო ის, თუ რას ვჭამთ, არამედ ისიც, თუ რა დროს ვჭამთ, რა რაოდენობით ვჭამთ, რა თანმიმდევრობით ვღებულობთ საკვებს, ხილს, სასმელს. მნიშვნელოვანია იმის გათავისება, რომ რაც უნდა ჯანსაღი საკვები მივიღოთ, თუ ამას სათანადო დროს და სათანადო წესით არ გავაკეთებთ, არანაირი შედეგი არ გვექნება. ასევე ძალიან მნიშვნელოვანია, ვიცოდეთ ჩვენი ორგანიზმის თვისებები, თავისებურებები და ამის შესაბამისად მივიღოთ ის (შეძლებისდაგვარად), რაც ყველაზე მეტად გვარგებს, რა თქმა უნდა, ზომიერი რაოდენობით.
მოსალოდნელი შედეგები:
დადებითი:
სწრაფ კვების ერთადერთი დადებითი მხარე ის არის, რომ შეგიძლია მცირე დროში მიირთვა საკვები. ასევე ის ძალიან გემრიელია და ადამიანებს უჩირთ უარის თქმა. ზოგჯერ სხვა გამოსავალი არ არსებობს და იძულებულები ვართ შევიძინოთ სწრაფი კვების პროდუქტი და მივირთვათ.
უარყოფითი:
პროექტისათვის საჭირო ძირითადი რესურსები:
სწრაფი კვების პროდუქტები , ლაბორატორია პროექტორი, ვიდეო გადამღები, ფოტოაპარატი ექიმ-ენდოკრინოლოგი, ლაბორანტი, სხვადასხვა ასაკის ადამიანები, დიეტოლოგი, ბაზარში შეძენილი პროდუქცია კალამი ,მარკერი, ფორმატი
ინფორმაციის წყარო-Google.com, ცნების რუკები:Microsoft Word..
ყველას მოგეხსენებათ თუ რაოდენ დიდი მნიშვნელობა აქვს სწორ კვებას ჯანმრთელობისათვის. მიუხედავად იმისა, რომ ეს თემა ბევრისათვის ნაცნობია, მაინც არ იქნება ურიგო თუ წაიკითხავთ ექიმ ვან სტრათენის რჩევებს კვებასთან დაკავშირებით. მათ ვინც იცით შეგიძლიათ გადახედოთ და დარწმუნდეთ თქვენს ცოდნაში.
- 1დიეტა უნდა იყოს სრულყოფილი და მდიდარი სხვადასხვაგვარი პრდუქტით.
- 2საკვები მიირთვით რეგულარულად - საათობით.
- 3რაციონიდან ამოიღეთ ცომეული და უპირატესობა მიეცით ბრინჯს.
- 4მიირთვით რაც შეიძლება დიდი რადონებით ახალი ხილი და ბოსტნეული.
- 5საქონლის და ღორის ხორცს ამჯობინეთ თევზი და ქათამი.
- 6რეგულარულად მიირთვით კვერცხი და რძის უცხიმო ნაწარმი, მაგრამ, რა თქმა უნდა, ზომიერად.
- 7არ დაგავიწყდეთ მზესუმზირა და თხილი.
- 8მიირთვით რაც შეიძლება დიდი რაოდენობით ახალი ხილის და ბოსტნეულის წვენები, უბრალო და მინერალური წყალი, ნაკლები რაოდენობით - ყავა, ჩაი და ალკოჰოლი.
- 9არ თქვათ უარი კარტოფილზე, მაკარონზე - ოღონდ ნაკლებად გამოიყენეთ ცხიმი.
- 10თქვენი მენიუს მესამედს ცოცხალი პრდუქტები უნდა შეადგენდეს. ეცადეთ, დანარჩენი ორი მესამედი ნაკლებ ცხიმიანი იყოს.
- ქიმია
- ბიოლოგია
- ინგლისური
- ისტი
- მათემატიკა
პროექტის ხელმძღვანელის ელ-ფოსტა: rmekokishvili@dmail.com
პროექტის ვებ -გვერდი:rusudanmekokishvili.blogspot.com
No comments:
Post a Comment